Yaz meyveleri ve faydaları nelerdir?

03.05.2018
2.247

Yaz meyveleri ve faydaları nelerdir? Yazın yaklaşmasıyla birlikte, rengarenk yaz meyveleri de tezgahlarda görülmeye başladı

Yaz meyveleri ve faydaları nelerdir?

Yazın yaklaşmasıyla birlikte, rengarenk yaz meyveleri de tezgahlarda görülmeye başladı. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek sağlık açısından çok faydalı. Aynı zamanda, bilinçli tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı. İşte birbirinden sağlıklı yaz meyvelerinin faydaları ve kalorileri…

Meyve, doğru miktarda tüketilmezse kilo vermek yerine fazla kiloya neden olabilir. Çünkü, meyvede de ekmekte olduğu gibi şeker yani karbonhidrat bulunur. Peki, hangi meyve kaç kalori

Kayısı

Kayısı, A ve C vitaminleri, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengin bir meyvedir. Kabızlığa iyi gelir. Akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Tansiyonu dengeler. Özellikle çocukların zihinsel gelişiminde olumlu rol oynar. 100 gramı yaklaşık 48 kaloridir.

Kiraz

Kiraz zengin lif içeriği sayesinde kabızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. İdrar söktürücü ve tansiyon düzenleyicidir. Vücuttaki ödemin atılmasını destekler. Aynı zamanda, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. İçeriğindeki melatonin etken maddesi sayesinde vücudu gevşetir ve uykusuzluğu giderir. Betakaroten içeren kiraz, kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. 100 gram kiraz, 65 kaloridir.

Dut

Dut, protein bakımından diğer meyvelere göre daha zengindir. Özellikle kırmızı ve kara dut, ağızda meydana gelen yaralara iyi gelir. Lifli bir meyve olduğu için sindirim sistemini destekler. Aynı zamanda yapısındaki flavonoidler kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. 100 gramında yaklaşık 44 kalori bulunmaktadır.

İncir

İncirin kalori diğer yaz meyvelerine göre daha yüksektir. 100 gramı yaklaşık 75 kaloridir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Yüksek karbonhidrat içerdiği için diyabet hastaları çok dikkatli tüketmelidir. Antioksidan ve kalsiyum bakımından zengin olan incir, yaşlanmayı geciktirir, çocuklar ve hamileler için çok faydalıdır.

Armut

Armut da kabuğuyla tüketildiğinde faydaları artan bir meyvedir. Zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. Uzun süre tokluk sağlar. Kan basıncının dengelenmesinde olumlu rol oynar. Osteoporoz riskini azaltır. Folik asit bakımından zengin olan armut hamileler için çok faydalıdır. Orta boy bir armut 104 kaloridir.

Çilek

Çilek, düşük kalorisi ve zengin lif içeriği sayesinde diyet yapanlar için çok uygun bir meyvedir. 100 gram çilek yaklaşık 37 kaloridir. C vitamini açısından zengin olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabızlığa iyi gelir. Potasyum içeriği sayesinde de tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Üzüm

Üzüm, şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bu nedenle, diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir. gerekir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan üzüm, içeriğindeki resveratrol sayesinde vücudu kansere karşı korur. Dolaşım ve sindirim sistemini destekler, kabızlık problemini önler. Kötü kolesterolün düşmanıdır. 100 gram üzüm 69 kaloridir.

Şeftali

Lif bakımından zengin bir meyve olan şeftali kabuğuyla birlikte tüketildiğinde faydaları artar. Tansiyonu dengeler. C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Görme duyusunu geliştirir ve vücut direncini artırır. Orta boy bir şeftali yaklaşık 47 kaloridir.

Karpuz

Yüzde 95’i su olan karpuzun 100 gramı yaklaşık 30 kaloridir. Şeker oranı yüksek olduğu için, kan şekerini kontrol altında tutmak adına dikkatli tüketmek gerekir. Karpuz, sindirimi kolay bir meyvedir. Serinletici etkisi sayesinde menopoz dönemindeki kadınlara ve hamilelere iyi gelir. Böbrek fonksiyonlarını destekler. İçerdiği likopen sayesinde kanser oluşumunu ve gelişimini önlemeye yardımcı olur.

Kavun

Kavun da karpuz gibi yüksek oranda su içerir. C vitamini, folik asit, potasyum bakımından zengindir. Böbreklerdeki toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Kalp sağlığını korur. İçeriğindeki beta karoten sayesinde antioksidan özellik gösterir. 100 gramı yaklaşık 28 kaloridir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.